Informatie sapvasten

informatie sapvasten

Het lichaam beschikt over een zelfhelend vermogen. In het lichaam worden goede stoffen omgezet in energie en schadelijke stoffen uitgescheiden als afval. Als er disbalans ontstaat in het evenwicht tussen deze goede en schadelijke stoffen - waarbij de schadelijke stoffen de overhand nemen - dan heeft het lichaam een steuntje in de rug nodig bij het afvalverwerkingsproces. Een disbalans die leidt tot meer schadelijke stoffen in het lichaam ontstaat bijvoorbeeld door slechte eetgewoontes, milieu-invloeden, stress, giftige metalen, giftige smeersels op de huid en medicijnen. Een steuntje in de rug – voor het lichaam, bij afvalverwerking – kan ontgiften door te sapvasten zijn.

Vasten houdt in dat er voor een bepaalde periode afstand gedaan wordt van vaste (eet)gewoonten en heeft een specifiek doel: 

Schoonmaken, zuiveren, ontgiften van het lichaam om het lichaam, de geest en de ziel weer in een goede, vitale conditie te brengen.

Het is niet voor niets dat zieke mensen vaak geen zin hebben in voeding. Het lichaam geeft daarmee aan dat het tijd voor schoonmaak/ afvalverwerking is. Door niet afgeleid te zijn door voeding en het bijbehorende verteringsproces en de vrijkomende stress, heeft het lichaam meer ruimte om de lichaamsprocessen in evenwicht te brengen. De mate waarin dit evenwicht wordt bereikt en de snelheid waarmee het wordt bereikt, hangt samen met de mate waarin het lichaam al dan niet verzwaard is door een ziekte of medische behandelingen. 

Het lichaam kan giftige stoffen – ontstaan uit voeding, zuurstof, stress - beperkt opslaan. Hoe voller het lichaam is, hoe lastiger het nog optimaal kan functioneren. Het gif zit in de weg en er ontstaan fysieke blokkades en klachten. Holistisch gezien ontstaat er dan ook emotioneel, mentaal en spiritueel blokkades. Vasten zorgt voor het vrijkomen en uitscheiden van het opgebouwde afval. Het resultaat is een blokkadevrij en ballastvrij lichaam.

Vasten is een fysiek, emotioneel, spiritueel en mentaal reinigingsproces en een mooie manier om weer vitaliteit ervaren. In vroegere tijden werd vasten ook al ingezet om ‘innerlijke reizen’ te ondersteunen om zo de algehele conditie te verbeteren. Egyptenaren sapvasten bijvoorbeeld al eeuwen om syfilis te genezen. Nu de moderne levensstijl extra verzuring (=extra afval) met zich meebrengt, is sapvasten wellicht nog belangrijker geworden. 

De positieve effecten van sapvasten

Een aantal positieve fysieke effecten van sapvasten op een rijtje:

  • Toename in energie en vitaliteit;
  • Ondersteunen van het immuunsysteem;
  • Afname emotionele stress;
  • Balans tussen lichaam en geest herstellen;
  • Verbeteren huidconditie;
  • Afvallen (in gewicht, in omvang);
  • Smaak, zicht, geur kunnen verbeteren;
  • Ontzuring;

Wanneer en waar sapvasten?

Sapvasten is een Yin proces omdat er meer rust dan activiteit is en omdat er met name Yin voedsel genuttigd wordt (sappen gebaseerd op afwateren). Omdat er weinig verbranding van calorieën plaatsvindt in het lichaam, kunnen er interne koude rillingen ontstaan. De fabriek is immers gesloten. Kies er daarom voor om te sapvasten in een omgeving waar het zonnetje schijnt of waar je op een andere wijze verwarmd wordt.

De beste periode om te sapvasten is het voorjaar (hout = ontgiften) of de herfst (metaal = loslaten). Sapvasten in andere jaargetijden gaat tegen het natuurlijke proces in en is niet aan te bevelen.

Logo Barada opleiding w

Barada Nederland Contact

Reijerscop 10
3454 HW De Meern
06 467 32 346
info@barada.nl

Openingstijden:

Dinsdag - Zaterdag 9.00 - 18.00

 

Overige diensten

www.barada.nl
www.baradacoaching.nl